Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 10. osztály, Tudna valaki SOS segiteni?

Főoldal » Középiskola » Fizika
470
1. Egy 32 m-es sín hőmérséklete 7°C. Hány cm lesz a hossza, ha 55°C-ra melegszik fel? Alfa= 1,2x 10^-5 1/ C

2. Merev falú tartályba zárt gáz hőmérséklete 57°C, nyomása 300kPa. Nyomását lecsökkentjük 260kPa-ra. a.)Mennyi lesz a hőmérséklete?
b.) Rajzold fel a folyamatot P-V diagramon!

3. Egy könnyen mozgó dugattyúval ellátott palackban a 5,9 liter 22°C-os gáz van.
a., Mekkora lesz a térfogata, ha felmelegszik 127°C-ra változatlan nyomás mellett?
b., Ábrázold a folyamatot P-V diagramon!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, 10. osztály
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

`alpha` = `1.2*10^(-5)` `1/C`

`DeltaT` = 55-7 = 48 °C

`l_0` = 32 m

`Deltal` = `alpha*l_0*DeltaT` = 0,018432 m = 1,8432 cm

Ennyivel változik a hossza. Az új hossz: 32,018432 m = 3201,8432 cm

2.

V = állandó

`p_1/T_1` = `p_2/T_2`

`T_1` = 57 °C = 330 K

`T_2` = `(p_2*T_1)/p_1` = `(300*330)/260` = 380,77 K = 107,77 °C

ábra 1.

3.

p = állandó

`V_1/T_1` = `V_2/T_2`

`T_1` = 22 °C = 295 K

`T_2` = 127 °C = 400 K

`V_2` =`(V_1*T_2)/T_1` = `(5.9*400)/295` = 8 l

ábra 2
Módosítva: 6 éve
0