Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
683
Rendelkezésünkre áll 9 db 1 cm élhosszúságú alumíniumkocka és 18 darab 1 cm élhosszúságú
vaskocka, amelyekből egy nagy kockát építünk úgy, hogy szorosan egymás mellé rakjuk őket. Mekkora
a nagy kocka térfogata? Mekkora a nagy kocka tömege és súlya? Mekkora a nagy kocka átlagsűrűsége?
Milyen módon rakhatjuk össze a nagy kockát ahhoz, hogy alatta az asztalra ható nyomás állandó
legyen? Válaszaidat számításokkal igazold! Adott az alumínium illetve a vas sűrűsége: 2,7 g/cm3
,
illetve 7800 kg/m3
. A gravitációs állandó értéke 10 N/kg
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1

Ha van nekünk 27 db 1 `cm^3`-es kockánk, akkor a térfogat 27 `cm^3`

A kocka tömege:

Van nekünk 9 `cm^3` Al-kockánk, ennek a tömege: `m_(Al)` = `rho_(Al)*V_(Al)` = `9*2.7` = 24,3 g.

Van nekünk továbbá 18 `cm^3` Fe-kockánk, ennek a tömege: `m_(Fe)` = `rho_(Fe)*V_(Fe)` = `18*7.8` = 140,4g.

Az össztömeg: 24,3+140,4 = 164,7 g = 0,1647 kg

A nagykocka súlya: `G=m*g` = `0.1647*10` = 1,647 N

A nagykocka sűrűsége: `rho` = `m/V` = `164.7/27` = 6,1 `g/(cm^3)`


Soronként érdemes összerakni, az asztallapra az alsó 3x3 kocka legyen azonos anyagú, a második sor is és a harmadik is. Tehát lehet:

1. sor alu, 2. sor vas, 3. sor vas

1. sor vas, 2. sor alu, 3. sor vas

1. sor vas, 2. sor vas, 3. sor alu.
1