Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
557
Határozd meg annak a n bután és izopentán keveréknek a tömegszázalékos összetételét, amelynek hidrogéntartalma 16,8674%!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(C_4H_(10))` = 58 `g/(mol)`

`M_(C_5H_(12))` = 72 `g/(mol)`

Legyen az összetétel x g n-bután és 100-x g i-pentán.

58 g n-butánban van 10 g hidrogén

x g n-butánban van `x/58*10` g hidrogén


72 g izopentánban van 12 g hidrogén

100-x g pentánban van `(100-x)/72*12` g hidrogén

100 g elegyben van `x/58*10` + `(100-x)/72*12` = 16,8674 g hidrogén


`x/58*10` + `(100-x)/72*12` = 16,8674

Megoldod x-re

x = 34,9276

Az elegy 34,9276 tömeg% n-butánt és 100-34,9276=65,0724 tömeg% i-pentánt tartalmaz.
2