Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

3db kocka térfogatának kiszámítása - Matematika 8. osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
647
Egy 3, egy 4 és egy 5 cm élhosszúságú kockát egymás tetejére teszünk.
a, Mekkora a kapott test térfogata?
b, Hány centiméter egy éle az ugyanekkora térfogatú kockának?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, térfogat, kocka
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Külön külön kell számolnod a kockák térfogatát.
Általános képlet rá:
V = a³, azaz térfogat = oldalél³

V₁ = 3³ = 27 cm³
V₂= 4³ = 64 cm³
V₃ = 5³ = 125 cm³

Tehát a kapott test térfogata V₁ + V₂ + V₃ = 216 cm³

b,
Felírod az általános képletet, a térfogatot pedig már tudod:
V = a³
216 = a³
harmadik gyököt kell vonni
a = 6 cm hosszú lenne az éle
1