Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1436
a) Hány %-os lesz az eredetileg 30%-os oldat ha háromszorosára hígítjuk?

2. 300g 10%-os cukoroldatunkat addig pároltuk amíg a tömege a felére csökkent.

a) Hány gramm a visszamaradt cukoroldat tömege?
b) Hány %-os a visszamaradt cukoroldat?
c) Hányszorosára nőtt a töménysége?

3. Az üzletben 20 tömegszázalékos ételecetet vettünk. Saláta készítéshez ezt fel kell hígítanunk:
10 gramm ételecethez 190 gramm vizet öntöttünk. Hány tömegszázalékos ecetből készült a
salátalé?

a) a 10 gramm 20%-os ecet összetétele_____g ecetsav és ________g víz.
b) A hígított ecet összetétele:________g ecetsav és ________g víz.
c) Az oldat tömege:___________g
d) A híg oldalt (salátalé) töménysége: tömeg% =__________
e) Hányszorosára hígítottuk eredeti oldatunkat? (hányszorosára nőtt az oldalt tömege?)________
f) Hányadrészre csökkent a töménysége? (a tömeg %-a)?=_______
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, tömegszázalék
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1

a) Hány %-os lesz az eredetileg 30%-os oldat ha háromszorosára hígítjuk?

10%-os lesz.


2. 300g 10%-os cukoroldatunkat addig pároltuk amíg a tömege a felére csökkent.

a) Hány gramm a visszamaradt cukoroldat tömege?

150 g

b) Hány %-os a visszamaradt cukoroldat?

20%-os

c) Hányszorosára nőtt a töménysége?

kétszeresére



3. Az üzletben 20 tömegszázalékos ételecetet vettünk. Saláta készítéshez ezt fel kell hígítanunk:
10 gramm ételecethez 190 gramm vizet öntöttünk. Hány tömegszázalékos ecetből készült a
salátalé?

1 %-os


a) a 10 gramm 20%-os ecet összetétele`color{red}"2"` g ecetsav és`color{red}"8"` g víz.
b) A hígított ecet összetétele:`color{red}"2"` g ecetsav és `color{red}"198"` g víz.
c) Az oldat tömege: `color{red}"200"` g
d) A híg oldalt (salátalé) töménysége: tömeg% = `color{red}"1"`
e) Hányszorosára hígítottuk eredeti oldatunkat? (hányszorosára nőtt az oldalt tömege?)`color{red}"20"`
f) Hányadrészre csökkent a töménysége? (a tömeg %-a)?= `color{red}"20"`
0