Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
627
35m/m%-os MgSO4-oldatot 0 fokra lehűtve 30g kristályvizes só válik ki továbbá visszamarad 90g tömegű telített oldat. 0 fokon 100g víz 40,8g MgSO4 old. a. Kristályvizes magnézium-szulfát képlete? (számítással) b. Az eredeti oldathoz Mg (OH) 2-t sztöchiometrikus mennyiségű kénsavoldatban oldottunk. Folyamat reakcióegyenlete? c. Mekkora tömegű Mg (OH) 2-t kellett bemérni az oldat előállításához?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(MgSO_4)` = 120,3 `g/(mol)`

`M_(MgSO_4*xH_2O)` = 120,3+18x `g/(mol)`

30 g kristályvizes só + 90 g telített oldat = 120 g oldatból indultunk ki

100 g oldatban van 35 g `MgSO_4`

120 g oldatban van `120/100*35` = 42 g `MgSO_4`

Lehűtjük

Az oldat tömege csökken 30 g-mal, az oldott anyagé `30/(120.3+18x)*120.3` g-mal.

90 g oldatban van g `MgSO_4` 42-`30/(120.3+18x)*120.3`

ugyanakkor

140,8 g oldatban van 40,8 g `MgSO_4` (az oldhatóságból, ami 100 g vízre van megadva).

`140.8/90` = `40.8/(42-(30/(120.4+18x)*120.4))`

Megoldod

x= 5,91 = 6

A kristályos magnézium-szulfát képlete: `MgSO_4*6H_2O`

b,

`Mg(OH)_2` + `H_2SO_4` = `MgSO_4` + 2 `H_2O`

c,

42 g `MgSO_4` az `42/120.3` = 0,35 mol

Ez ugyanennyi mol `Mg(OH)_2`-ból keletkezik

`M_(Mg(OH)_2)` = 76,3 `g/(mol)`

`m_(Mg(OH)_2)` = `n_(Mg(OH)_2)*M_(Mg(OH)_2)` = `0.35*76.3` = 26,64 g

26,64 g `Mg(OH)_2`-t kellett bemérni.
-1