Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika sos

Főoldal » Középiskola » Fizika
774
elektromos melegitovel 2 liter 18°C-os vizet 100°C-ra melegitunk, es elforraljuk
a) mennyi ho szukseges a melegiteshez
b)Mennyi ideig tart a melegites, ha a meruloforralo teljesitmenye 1800 watt, a hatasfok 75%?
c viz=4200 J/kg * C
Lf=2.256 * 10^6 J/kg
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, help
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

a,

`Q_1` = `c_v*m*DeltaT` = `4200*2*(100-18)` = 688800 J = 688,8 kJ

`Q_2` = `L_f*m` = `2256000*2` = 4512000 J = 4512 kJ

Q = `Q_1+Q_2` = 688,8+4512 = 5200,8 kJ


b,

A hasznos energia 5200,8 kJ, a hatásfok 75%, akkor a befektetett energia `Q_("bef")` = `Q/eta` = `5200.8/0.75` = 6934,4 kJ

P = 1800 W

P = `Q/t`

t = `Q/P` = `6934400/1800` = 3852 s = 1 óra 4 perc 12 másodperc.
2