Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
834
mekkora lesz a kozos homerseklet, ha 8 kg 20°C-os hutovizbe beleteszunk egy 140 g tomegu 160°C-os aluminiumkockat.
cAl=900 J/kg*C
cViz=4200 J/kg*C
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, help
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Amennyi hőt ad le az egyik test, annyit vesz fel a másik.

A víz hőmérséklete 20 °C-ról felmegy x °C-ra.

`Q_1` = `c_("viz")*m_("viz")*DeltaT_("viz")` = `8*4200*(x-20)`

Az alumínium hőmérséklete 160 °C-ról lemegy x °C-ra:

`Q_2` = `C_("Al")*m_("viz")*DeltaT_("Al")` = `0.14*900*(160-x)`

Ez egyenlő.

`33600*(x-20)` = `126*(160-x)`

x = 20,52 °C
1