Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SEGíTSÉG!! Nagyon fontos!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
592
Levegőben elégetjük három alkán A, B és C elegyét.Az A alkán normál körülmények között mért sűrűsége: 0,7143g/l, a B levegőhöz mért sűrűsége: 1,038, és a C alkán 1,7886 grammja 27°C-on és 1 atm nyomáson 1 liter térfogatot foglal el.
a. Határozd meg A, B és C alkán molekulaképletét.
b. Írd le a három alkán égési reakciójának egyenletét.
c. Számítsd ki 450 g ekvimolekuláris elegy elégetéséhez szükséges levegő térfogatát (20% oxigén) normál körülmények között,
d. Az elegy elégetésekor keletkezett szén-dioxid hány liter 0,5 mol/dm3 molkoncentrációjú KOH oldattal reagálhatna?
Adott: levegő moltömege: 28,9 g/mol,VM=22,4 l/mol, gázállandó: R=0,082 l∙atm /mol∙K
Töltsd fel a részletes megoldást!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

Az alkánok általános képlete `C_nH_(2n+2)` , moláris tömege 14n+2 `g/(mol)`

A:

1 `dm^3` alkán 0.7143 g

22,41 `dm^3` alkán (1 mol) tömege `22.41*0.7143` = 16 g

14n+2 = 16

n=1, A alkán: metán (`CH_4`).

B:

A levegő moláris tömege 29 `g/(mol)`

az alkáné ennek 1,038-szorosa: `29*1.038` = 30 `g/(mol)`

14n+2 = 30

n=2, B alkán: etán (`C_2H_6`)

C:

pV = nRT = `m/M*R*T`

M = `(m*R*T)/(p*V)` = `(1.7886*8.314*300)/(101325*0.001)` = 44 `g/(mol)`

14n+2=44

n=3, C alkán: propán (`C_3H_8`)

b,

`CH_4` + 2 `O_2` `rightarrow` `CO_2` + 2 `H_2O`

`C_2H_6` + 3,5 `O_2` `rightarrow` 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

`C_3H_8` + 5 `O_2` `rightarrow` 3 `CO_2` + 4 `H_2O`

c,

Ekvimolekuláris: ugyanannyi mol-t tartalmaz.

Legyen 1 mol mindegyikből. Ebben az esetben a szükséges oxigén mennyisége (a reakcióegyenletek alapján) 2+3,5+5= 10.5 mol.

Ha mindből 1 mol van, akkor a tömegük 16+30+44= 90g

90 g elegyhez szükséges 10.5 mol oxigén

450 g elegyhez szükséges `450/90*10.5` = 52,5 mol oxigén

A levegő 20%-a oxigén, akkor ennek ötszöröse a levegő, vagyis `52,5*5` = 262,5 mol

1 mol normálállapotú gáz térfogata 22,41 `dm^3`

262,5 mol gáz térfogata `262.5*22.41` = 5882,625 `dm^3` (5,883 `m^3`)


d,

450 g elegyünk van, akkor mindegyik gázból 5 mol van.

Az egyenletek alapján keletkezik tehát 5+10+15= 30 mol `CO_2`.

`CO_2` + 2 KOH = `K_2CO_3` + `H_2O`

Ezen egyenlet alapján a mi szén-dioxidunk reagál kétszerannyi, azaz 60 mol KOH-dal.

Az oldatunk:

1 `dm^3`-ében van 0,5 mol KOH

Hány l oldatban van 60 mol KOH?

x= `60/0.5*1` = 120 l

Bocs, nem pont ezeket az állandókat használtam, mert amilyen béna vagyok, végig sem olvastam a feladatot, csak a végén vettem észre, hogy adottak az állandók, ott módosítsd kicsit, amúgy kis eltéréssel ezeknek kell kijönniük (az alkánok képlete természetesen ezek).
0