Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
480
Használva egy mozgó pont sebesség-idő grafikonját, számítsd ki az alábbi időpillanatok között megtett távolságokat:
a). t=0 és t=2 s
b). t=2 s és t=5 s
Mekkora a pont középsebessége az első 5 másodpercben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

a,

- az 1. mp-ben gyorsul a pont

`a_1` = `v_1/t_1` = 10 `m/s^2`

`s_1` = `a/2*t_1^2` = `10/2*1^2` = 5 m

- 1.-2. másodperc:

`a_2` = `(Deltav)/(Deltat)` = `(50-10)/1` = 40 `m/s^2`

`s_2` = `v_1*t_2` + `a_2/2*t_2^2` = `10*1` + `40/2*1^2` = 10+20 = 30 m

0-2 s-ig tehát megtett 5+30=35 m-t.

b,

- 2-3 s-ig

`s_3` = `v_2*t_3` = `50*1` = 50 m

- 3-5 s-ig: a test lassul

`a_3` = `(Deltav)/(Deltat)` = `(20-50)/(5-3)` = `30/2` = -15 `m/s^2`

`s_(3_5)` = `v_2*t_3`+`a_3/2*t_3^2` = `50*2`-`15/2*2^2` = 100-30 = 70 m

A 2-5 s-ig tartó út tehát:

`s_3+s_(3-5)` = 50+70 = 120 m

c,

A teljes út:

35+120 = 155 m

a teljes idő: 5s

Az átlagsebesség:

`v = s/t` = `155/5` = 31 `m/s`
0