Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Coulomb ?????

Főoldal » Általános iskola » Fizika
802
a coulombról kéne pár érdekesség holnapi fizika beadandóhoz pl.: 1c= x db elektron
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Egy coulomb (C) az a töltésmennyiség, amely egy amper (1 A) áramerősség esetén egy másodperc (1 s) idő alatt átfolyik a vezetőn. `Q= I*t`

A Coulomb-törvény a fizikában két pontszerű elektromos töltés közti elektromos kölcsönhatásból származó erő nagyságát és irányát adja meg. A töltött testek között fellépő erőhatást Coulomb-erőnek nevezzük. Két azonos előjelű töltés taszítja, két különböző előjelű töltés vonzza egymást.

`F = k*(Q_1*Q_2)/r^2`

F a két töltés között fellépő erő, `Q_1` és `Q_2` a két töltés nagysága, r a töltések távolsága, k arányossági tényező.

A Faraday-állandó (F) egy mól elektron töltésének abszolút értéke, azaz F = 96500 `C/(mol)`.
A Faraday-állandót Michael Faraday határozta meg elsőként. Galvánelemeknél, akkumulátoroknál való számításokban alkalmazzuk. Magyarán 1 mol elektron átviteléhez 96500 C töltés szükséges.
A Faraday-állandó megkapható az Avogadro-szám és az elemi töltés szorzataként.
0