Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletek matek 10.

Főoldal » Középiskola » Matematika
370
Egyenletrendszer:
xy+x+y=34
x^2+y^2-x-y=42
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, matek, Matematika, egyenlet, másodfokú, tizedik, Egyenletrendszer
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először adjuk hozzá az első kétszeresét a másodikhoz:

I.`(x+y)^2`+x+y = 110

Most az első kétszeresét vonjuk ki a másodikból:

II.`(x-y)^2`-3(x+y) = -26

x+y = a

x-y = b

`a^2`+a-110 = 0

`a_1` = 10

`a_2`=-11


`b^2`-`(3*10)` = -26

`b^2` = 4

`b_1` = 2

`b_2` = -2


x+y=10

x-y = 2

2x=12

`x_1`=6

`y_1`=4

x+y = 10

x-y = -2

`x_2` = 4

`y_2` = 6


`a_2` = -11

`b^2`-3*(-11) = -26

`b^2` = -59

nincs megoldás ezen a vonalon a valós számok halmazán.

Megoldások:

`x_1` = 6; `y_1` = 4

`x_2` = 4; `y_2` = 6
1