Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
481
A képen csatolt számítási feladat megoldásában szeretnék segítséget kérni.
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_4H_(10)` + 6,5 `O_2` = 4 `CO_2` + 5 `H_2O`

Ez valami beugratós kérdés lehet:

A `CO_2` 1 móljának tömege 44 g. Csak ez az égéstermék, a vízgőzt lecsaptuk, bután marad, oxigén elfogy, nitrogén is marad. De mindennek az 1 móljának tömegét megadja a moláris tömeg.

De a maradék elegy tömegét kiszámolhatjuk:

22 `dm^3` levegőben van (számoljunk 20% oxigénnel) `22*0.2` = 4,4 `dm^3` oxigén


6,5 `dm^3` oxigén reagálna 1 `dm^3` butánnal

4,4 `dm^3` oxigén reagál `4.4/6.5` = 0,677 `dm^3` butánnal.

Marad tehát 1-0.677 = 0,323 `dm^3` bután, ami `0.323/24.5` = 0,0132 mol, ami `0.0132*58` = 0,765 g bután.

A 22 `dm^3` levegő 80%-a, azaz `0.8*22` = 17,6 `dm^3` nitrogén, ennek az anyagmennyisége `17.6/24.5` = 0,718 mol, ami `0.718*28` = 20,114 g

Keletkezik tovább széndioxid. 0.677 `dm^3` bután reagált el, ennek négyszerese, azaz `4*0.677` = 2,708 `dm^3` `CO_2` , ennek az anyagmennyisége `2.708/24.5` = 0,11 mol, ami `0.11*44` = 4.86 g

Összeadjuk a tömegeket: (bután, nitrogén, széndioxid):

0,765+20,114+4,86 = 25,74 g

De ez a maradék anyag tömege, az 1 mol anyagok tömege továbbra is a moláris tömeg.
1