Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
491
A képen csatolt számítási feladat megoldásában szeretnék segítséget kérni.
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

75 `dm^3` elegy az `75/24.5` = 3,061 mol

Az elegyben van x g metán, ami `x/16` mol és 30-x g hidrogén, ami `(30-x)/2` mol

`x/16` + `(30-x)/2` = 3.061

x = 27,29 g

30 g elegyben van 27,29 g metán, ez `27.29/16` = 1,706 mol

illetve 30-27,29 = 2,71 g hidrogén, ez `2.71/2` = 1.355 mol

Ez összesen 1,706+1,355 = 3,061 mol

3.061 mol elegyben van 1,706 mol metán

100 mol elegyben van `100/3.061*1,706` = 55,73 mol metán

Az elegy térfogat%-os összetétele:

55,73 tf% metán és 100-55,73=44,27 tf% hidrogén.
1