Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
467
A képen látható kettő számítási feladat megoldásában szeretnék segítséget kérni.
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1



`CaC_2` + 2 `H_2O` = `C_2H_2` + `Ca(OH)_2`

24,5 `dm^3` acetiléngáz 1 mol

250 `cm^3` acetiléngáz `0.25/24.5` = 0,0102 mol acetiléngáz

Ez ugyanennyi, azaz 0.0102 mol kalcium-karbidból keletkezik.

`M_(CaC_2)` = 64 `g/(mol)`

`m_(CaC_2)` = `64*0.0102` = 0,653 g

Ez a szennyezett `CaC_2` 80%-a.

A 100 % az `100/80*0,653` = 0,816 g szennyezett kalcium-karbidot használtunk fel.


7.5

`C_2H_2` + 2 `H_2` = `C_2H_6`

`C_2H_4` + `H_2` = `C_2H_6`

x `cm^3` etén x `cm^3` hidrogénnel reagál

10-x `cm^3` etin 2(10-x) `cm^3` hidrogénnel reagál

x + 2(10-x) = 12

x = 8

10 `cm^3` elegyben van 8 `cm^3` etén

100 `cm^3` elegyben van `100/10*8` = 80 `cm^3` etén.

Az elegy összetétele:

80 térfogat% etén és 100-80=20 térfogat% etin.
1