Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlettel megoldható szöveges feladat. Hogyan kell megcsinálni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
5646
Egy téglalap kerülete 42cm, átlója 15cm. Mekkorák az oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenletek, szöveges, matek, matematika
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

K = 2(a+b) = 42 cm

`root()(a^2+b^2)` = 15

I. a+b = 21

II. `a^2+b^2` = 225

I. b = 21-a

II. `a^2+(21-a)^2` = 225

`2a^2`-42a+441 = 225

`a^2-21a-108` = 0

Megoldóképlet

`a_1` = 12 = `b_1`

`a_2` = 9 = `b_2`

(A felcserélhetőség miatt).

A téglalap oldalai tehát 9 és 12 cm.
0