Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Nagyon fontos köszönöm előre a válaszokat

71
Kémiából a haj égéséről kell jegyzőkönyvet készítenem.benne kell lennie az anyagok,eszközöknek a tapasztalatnak, és a magyarázatnak.
(Interneten nem találtam)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A haj fő alkotója az `alpha`-keratin. Ez egy peptid, ami aminosavakból áll. A benne található aminosavak: Alanin, Valin, Leucin, Izoleucin, Metionin és Fenil-Alanin. Ezek az amonisavak hidrofóbok, azaz víztaszító hatásúak. Szerkezete hasonlít a protein `alpha`-hélix csavarjához, egy úgynevezett dupla csavar fut egymással párhuzamosan. (csatoltam képet)

A haj égése: Mint minden szerves vegyület égésekor, itt is keletkezik szén-dioxid, viz (gőz formájában, esetleg égésekor tapasztalhatunk lecsapódott vizet), illetve az egyik aminosav, a metionin égéséből szármzó kén-dioxidot, ugyanis a metionin kéntartalmú aminosav.

Szükséges eszközök: olló (a haj levágásához), gyufa (a tűz gyujtásához), haj, tűzveszély megelőzésének biztosítása (oltáshoz homok, víz; de gondolom nem fogtok egy parókányit elégetni).

Tapasztalat: Próbáljátok ki, mit tapasztaltok, milyen intenzíven ég, van-e füst, van e szaga, van e visszamaradt anyag.

Magyarázat: lásd fent. A zsíros haj jobban ég.
0