Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikai házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
1022
Egy autó vészfékezéssel, csikorgó gumikkal áll meg 20 m úton. A kerek és az út közötti csúszási súrlódási együttható 0,41, az autó tömege 1356 kg. Mekkora sebességgel haladt az autó a fékezés megkezdése előtt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1) energiával
Mozgási energia súrlódási energiává alakul
`1/2*m*v_0^2=F_s*s`
`F_s=μ*m*g`
innen
`v_0=sqrt((2*μ*m*g*s)/m)=sqrt(2*μ*g*s)=12.8\ m/s`

2)
`s=v_0*t-a/2*t^2`
`a=F_s/m=(μ*m*g)/m=μ*g`
`v_0-a*t=0" "⇒" "t=v_0/a`
`s=v_0*v_0/a-a/2*(v_0/a)^2=v_0^2/a-v_0^2/(2*a)=v_0^2/(2*a)`
`v_0=sqrt(2*a*s)=sqrt(2*μ*g*s)=12.8\ m/s`


0