Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kemiamore

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
472
1,80 anyagmennyiségű metán-etán gázelegy tökéletes 4.68 mol víz keletkezett. Számítsd ki a gázelegy anyagmennyiség-százalékos, térfogatszázalékos és tömegszázalékos összetételét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`CH_4` + 2 `O_2` = `CO_2` + 2 `H_2O`

`C_2H_6` + 3,5 `O_2` = 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

Az elegyünkben van x mol metán és 1,8-x mol etán.

x mol metánból 2x mol víz keletkezik, 1,8-x mol etánból 3*(1,8-x) mol víz keletkezik.

2x + 3(1,8-x) = 4,68

x = 0,72

1,8 mol elegyben van 0,72 mol metán

100 mol elegyben van `100/1.8*0.72` = 40 mol metán

Az elegy mol%-os (ugyanaz, mint a térfogat%-os) összetétel) 40 mol% metán és 60 mol% etán

`M_(CH_4)` = 16 `g/(mol)`

`M_(C_2H_6)` = 30 `g/(mol)`

100 mol elegy:

40 mol metán az `40*16` = 640 g

60 mol etán az `60*30` = 1800 g

Ez összesen 640+1800 = 2440 g

2440 g elegyben van 640 g metán

100 g elegyben van `100/2440*640` = 26,23 g metán


Az elegy 26,23 tömeg% metánt és 100-26,23= 73,77 tömeg% etánt tartalmaz.
0