Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1946
Egy húrtrapéz átlója felezi a trapéz hegyesszögét, a hosszabb alapja kétszer olyan hosszú, mint a rövidebb alapja, kerülete 30 cm. Mekkorák a trapéz oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, 5/6
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Behúzod az átlót: mivel a 2 alap párhozamos, váltószögek alakulnak ki.
A helyesszöget felezi az átló.
A kialakuló háromszög alapon fekvő szögei megegyeznek => egyenlő szárú
ha a felső alapod x akkor az alsód 2x (ez a hosszabb)
Egyik szár a felső háromszögnél x (a felső alap), ezért a másik szár is x (a húrtrapéz szára).
az alapok, x és 2x a szárak x
K=2x+x+x+x=5x=30cm
x=6cm (a rövidebb alap és a szárak hossza)
2x=6*2=12cm a hosszabbik alap
Módosítva: 9 éve
1