Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!

Főoldal » Középiskola » Matematika
544
Keresd meg 59-nek azt a legkisebb többszörösét, amely három darab 1-esre végződik!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
629
0

Ahhoz, hogy az utolsó számjegy 1 legyen, a 9-et 9-cel kell szorozni. Az utolsó számjegye a szorzónak 9 lesz. `59*9` = 531.

Nézzük a hátulról második számjegyet (3). Ehhez még 8-at kell adnunk, hogy 1-es legyen. 8 pedig úgy jön ki, hogy `9*2` = 18, a hátulról második számjegy a kettes. Eddig a számunk utolsó két számjegye 29. `29*59` = 1711.

Nézzük a hátulról harmadik számjegyet: 1711-nél ez 3, ehhez 4-et kell hozzáadnunk, hogy 1-es legyen. hányszor kilenc lesz négyre végződő: 6-nak kell lennie a harmadik számjegynek.

Tehát a keresett szám (ahogy azt előttem írták): 629, viszont a kérdés a többszöröst kérdezi, nem a szorzót, így a válasz: `59*629` = 37111.
1