Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek teljes négytetté alakítani!

Főoldal » Középiskola » Matematika
445
X²- 10x+32=
X²+4x+1=
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Úgy kell csinálni, hogy nézed a másdofokú meg elsőfokú tagokat, és olyen (x+valamennyi)² négyzetet keresl, aminek az első két tagja pont annyi.
Azt kell persze tudni hozzá, hogy `(x+a)^2=x^2+2ax+a^2`
`x^2+10x` ez akkor hasonlít ilyen négyzetre, ha `10x=2a`, vagyis `a=5`
Tehát `(x+5)^2` fog hasonlítani hozzá:
`(x+5)^2=x^2+10x+25`
Tényleg az első kettő tagja `x^2+10x`. Le kell belőle vonni 25-öt, akkor lesz pontosan annyi:
`x^2+10x=(x+5)^2-25`
De nekünk nem csak `x^2+10x` kell, hanem ennál 32-vel több. Ezért adjunk hozzá 32-t:
`(x+5)^2-25+32`
Ez már pont `x^2+10x+32`:
`x^2+10x+32=(x+5)^2+7`
Kész.


A másik:
`x^2+4x` az eleje, ami ugye ugyanolyan, mint `(x+2)^2` eleje. (A 4-nek a felét vettem, abból lesz a plusz kettő.)
Fejtsük ki:
`(x+2)^2=x^2+4x+4`
vagyis le kell vonni belőle 4-et, hogy az első 2 taggal azonos legyen:
`(x+2)^2-4=x^2+4x`
és még hozzá kell adni 1-et:
`(x+2)^2-4+1=x^2+4x+1`
Tehát a teljes négyzet: `(x+2)^2-3`


Ha megértetted, próbáld egyanezt a két feladatot magad is újra megoldani puskázás nélkül.
1