Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
441
Az első képen az 5,6,7 a feladat, a második képen pedig a 4,5,6.
Előre is köszönöm a segítséget!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
5, A halogének számának növekedésével a forráspont nő (a táblázatot mondjuk nem látom, de a következtetést te jobban le tudod vonni).

6.

`C_xH_yCl_z` az összegképlet.

A moláris tömege: 12x+y+35,5z `g/(mol)`

Szén-Hidrogén tömegaránya: 31,85:5.32

A szén:hidrogén mólaránya: `31.85/12`:`5.32/1` = 2,65:5,32 = 1:2 = 3:6

klór:hidrogén tömegaránya: 31,85:5,32

klór:hidrogén mólaránya: `31.85/35.5` : `5.32/1` = 1,77:5,32 = 1:3 = 2:6

Tehát feleannyi szénatom van, mint hidrogénatom és háromszorannyi hidrogénatom, mint klóratom.

`C_(3x)H_(6x)Cl_(2x)`

`M_(C_(3x)H_(6x)Cl_(2x)` = 36x+6x+71x = 113x = 113; x = 1

A halogénvegyület összegképlete: `C_3H_6Cl_2`


7,

`C_6H_(6-x)Br_x` az összegképlet (Ahány bróm épül be, annyival kevesebb hidrogénatom van a benzolgyűrűn).

`M_(C_6H_(6-x)Br_x` = `12*6+6-x+80x` = 78+79x = 236 `g/(mol)`

x = 2

Három ilyen vegyület lehetséges; 1,2-(o) 1,3-(m) vagy 1,4-(p) helyzetben van a két bróm.

(Csatoltam képet).


Másik lap.

4,

`C_6H_6` + `Br_2` = `C_6H_5Br` + HBr

`M_("benzol")` = 78 `g/(mol)`

`M_(Br_2)` = 159,8 `g/(mol)`

30 g benzol az `30/78` = 0,385 mol

Ez ugyanennyi mol brómmal reagál, ami `0.385*159.8` = 61,46 g

`V_(Br_2)` = `m_(Br_2)/rho_(Br_2)` = `61.46/3.1` = 19,83 `cm^3` bróm szükséges a reakcióhoz.


5,

Az összegképlet: `C_6H_(6-x)Cl_x`

Moláris tömege: `6*12+6-x+35.5*x` = `78+36.5x` = 147 `g/(mol)`

x = `(147-78)/35.5` = 2

Mint az előző feladatsorban. (Csatoltam képet, 2. ábra).


7.

Oláh György a karbokationok területén végzett munkásságáért kapta a Nobel-díjat. Ha jól emlékszem (de érdemes utánaolvasnod) a paraffinokat, amik igen ellenálló vegyületek, azokat is képes volt alacsony hőmérsékleten reakcióba vinni, úgymond megprotonálni (azok a karbokationok). Ezek úgynevezett szupersavakkal vagy mágikus savakkal tudta elérni (amik kb `10^6`-szor erősebb savak a kénsavnál), azt hiszem, hogy HF és valamilyen hexafluoro-antimon vegyület volt. Így, mint a krakkolás a szénlánctördelés, egy ellentétes folyamatot, szénláncok összekapcsolását tette lehetővé, gazdaságos magas oktánszámú üzemanyagok előállítása. A karbokationok előállításával a szénatomok öt vegyértékűsége is kissé megingott..
1