Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi, már többször próbálkoztam, de továbbra sem értem

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
722
Két korcsolyázó halad egymással szemben. A balról érkező tömege 71 kg, sebessége 36,36 km/h, a jobbról érkező tömege 59 kg. Amikor találkoznak összekapaszkodnak és így haladnak tovább közösen 1,84 m/s sebességgel. A jobbra mutató irányt tekintjük pozitívnak. Mennyivel változott meg a rendszer (a korcsolyázók) összes mozgási energiája kJ-ban megadva?


A hivatalos megoldókulcs szerint -5,337-nek kell kijönnie. Próbálkoztam többféle módon, lendületmegmaradással, egyéb portálok igénybe vételével, de sehogy sem jött ki, lassan vizsgázom és legalább értenem jó lenne. Előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Először kiszámoljuk a másik tag sebességét a lendületmegmaradásból:

`m_1*v_1`-`m_2*v_2` = `(m_1+m_2)*v`

`v_1` = 10.1 `m/s`

`71*10.1` + `59*x` = `(71+59)*1.84`

x = `v_2` = 8,1 `m/s`

Az első mozgási energiája:

`E_1` = `1/2*m_1*v_1^2` = `1/2*71*10.1^2` = 3621,355 J

A másodiké:

`E_2` = `1/2*m_2*v_2^2` = `1/2*59*8.1^2` = 1935,495 J

Az együttes mozgási energia:

E = `1/2*(m_1+m_2)*v^2` = 220,064 J

A változás:

`DeltaE` = `E-(E_1+E_2)` = 220.064-(3621.355+1935,495) = - 5336,786 J = - 5,337 kJ
1

hivatalos megoldókulcs? :O
kaphatok linket?
0