Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - súrlódási tényező

Főoldal » Középiskola » Fizika
924
400 N vízszintes irányú erővel tolunk egyenletes sebességgel felfelé egy 50 kg tömegű ládát a 30 fokos hajlásszögű lejtőn. Mekkora a csúszási súrlódási tényező? (g=10 m/s2)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Rajzolj ábrát az erőkkel és a komponenseivel, hogy lássad, mi micsoda és hogy hol vannak 30 fokos szögek.

`F=400\ N`
Ez vízszintes, fel kell bontani lejtőirányú és arra merőleges komponensre. (Ugyanis a lejtőirányú tolja a ládát, a rá merőleges pedig rászorítja a ládát a talajra, ettől nagyobb lesz a súrlódása)
`F_ℓ=F·cos\ 30°=...`
`F_m=F·sin\ 30°=...`
(számold ki őket)

A láda nehézségi erejét is fel kell bontani: a lejtőirányú komponens mozgatná lefelé a lejtőn, a merőleges pedig nyomja a lejtőt, ami a súrlódáshoz járul hozzá:
`G=m·g=...`
`G_ℓ=G·sin\ 30°=...`
`G_m=G·cos\ 30°=...`
(számold ki őket)

A súrlódást a nyomóerő okozza, a nyomóerő pedig a fenti két erőnek a lejtőre merőleges komponense:
`F_(ny)=F_m+G_m=...` (számold ki)
`F_s=µ·F_(ny)`
Ebből a `µ` a kérdés.

A ládát a `G_ℓ` erő lefelé, az `F_ℓ` erő felfelé mozdítaná el. A súrlódás iránya ellentétes az elmozdulással (ha állna, akkor azzal lenne ellentétes, amerre el akarna indulni), tehát mivel felfelé toljuk, lefelé irányú.
- Lefelé irányuló erők: `G_ℓ+F_s`
- Felfelé irányuló erők: `F_ℓ`

Mivel egyenletes sebességgel mozog a láda, vagyis nem gyorsul, ezért a rá ható erők eredője nulla:
`G_ℓ+F_s=F_ℓ`
Ebből kijön a `µ`
0