Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletmegoldás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
781
2x*lnx+x^2*(1/x)=0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, egyenlet
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Először is, x^2*(1/x)=x, tehát ez lesz az egyenlet:

2x*ln(x)+x=0, kiemelünk x-et:

x*(2*ln(x)+1)=0

A bal oldalon egy szorzat van, a jobb oldalon 0, így a szorzat értéke 0, az pedig csak akkor teljesül, ha valamelyik tényezője 0, tehát

vagy x=0, ez nem lehet az 1/x miatt
vagy 2*ln(x)+1=0, vagyis ln(x)=-1/2, a jobb oldalt átírjuk természetes alapú logaritmusra: -1/2=ln(e^(-1/2)), tehát

ln(x)=ln(e^(-1/2)), majd hivatkozunk a logaritmusfüggvény szigorú monotonitására, és csak a függvényen belüli részre koncentrálunk:

x=e^(-1/2)=1/√e a végeredmény.
0