Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Python, függvény írás

160
Írj egy függvényt, ami három bemeneti változóval rendelkezik, és a kimeneti értéke egy string.

- Az első bemeneti változó, neve legyen nem, egy string amely értéke vagy fiu vagy lany lehet.
- A masodik bemeneti valtozó is egy string, neve legyen evszak, értéke tavasz, nyar, osz vagy tel lehet. - A harmadik valtozó az ido, egy int szám melynek értéke egy 1 és 16 közötti egész szám lehet.
- Csak kis és ékezet nélküli karakterekkel dolgozzon a függvény! Ha a függvény valamelyik paramétere olyan amit nem specifikáltunk akkor a függvény visszatérési értéke legyen a 'NEM TUDOM' string. A függvény visszatérési értékét az alábbi táblázat határozza meg. (a csatolt képen látható)

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!!!!!!!!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
python, informatika, programozás, ha, bemenet, kimenet, változó, string
0
Felsőoktatás / Informatika

Válaszok

1
Nagyon izgalmas feladat, gyakorlatilag csak le kell gépelni a feladat által táblázatba rendezett feltételeket.
https://pastebin.com/GYkdGaQK

A függvény első két sorában 3 feltétel van:
- kisebb-e 1-nél
- nagyobb-e 16-nál
- a váltó egész szám-e
Ha akármelyik a három közül teljesül, a függvény "NEM TUDOM"-ot ad vissza. Ezeket azért írtam ki előre, mert egyszerűbb őket itt ellenőrizni, mint az if-eken belül.
A 2. szinten az if-ek 'return "NEM TUDOM"'-mal végződnek, ez azért van, ha esetleg egyik évszaknak sem felelt volna meg az evszak változó. Hasonlóan az egész függvény is ugyanezzel végződik, ha a nem változóval esett volna meg ez. Ezzel tudom le a kisbetűs és ékezet nélküli ellenőrzést. Lehetne azt is legelőre, de ahhoz használni kell a uniodedata libraryt (vagy a unidecode-ot, de azt le is kell tölteni, mivel nem az stdlib része)
Az elenőrzések azért kellenek, mert hiába mondom meg a függvénynek az első sorban, hogy a nem változóban str típust várjon, ez csak útmutatás a használónak, és figyelmen kívül hagyja a program.
0