Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ebben a gázeleggyel kapcsolatos számításban kellene segítség

Főoldal » Középiskola » Kémia
690
Egy hidrogént és metánt tartalmazó gázelegy 62,0 térfogat%-ban tartalmaz hidogént.
a) Mennyi a gázelegy átlagos moláris tömege?
b) Mennyi a gázelegy tömeg%-os összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(H_2)` = 2 `g/(mol)`

`M_(CH_4)` = 16 `g/(mol)`

A gázelegyben a térfogat%-os és mol%-os összetétel megegyezik, azaz

100 mol elegyben van 62 mol hidrogén és 100-62 = 38 mol metán

`M_("elegy")` = `(M_(H_2)*n_(H_2)+M_(CH_4)*n_(CH_4))/(n_(H_2)+n_(CH_4))` = `(2*62+16*38)/100` = 7,32 `g/(mol)`

62 mol hidrogén az `62*2` = 124 g hidrogén

38 mol metán az `38*16` = 608 g metán

Az elegy tömege: 124+608 = 732 g

732 g elegyben van 124 g hidrogén

100 g elegyben van `100/732*124` = 16,94 g hidrogén

Az elegy tömeg%-os összetétele: 16,94 tömeg% hidrogén és 100-16,94=83,06 tömeg% metán.
0