Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Komplex függvények, deriválás, Laplace egyenlet

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
574
Számítsd ki a következő komplex függvény valós és képzetes részét, ha a független változót z=x+iy, a függő változót pedig w=u+iv alakban írjuk! Közvetlen deriválással igazold, hogy a függvény valós u(x,y) és képzetes v(x,y) része is kielégíti a Laplace egyenletet!
A függvény: w=ln(z)

Van itt valaki, aki tudja, hogy hogyan kell megcsinálni ezt a feladatot és le is vezetné nekem? Meg szeretném érteni, hogy ezt, hogyan is kéne megcsinálni. Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet, függvény, valós, logaritmus, deriválás, komplex, változó, Laplae, képzetes
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A logaritmus általánosítása komplex számokra: `lnz = ln|z| + i*\text{arg} {z}`

A komplex szám argumentuma (szöge) nem egyértelmű, a képzetes részhez tetszőleges `k*2pi`-t hozzá lehet adni, így egy komplex számnak végtelen sok logaritmusa van. Ezek közül kitüntetett a főérték, ahol `-pi lt \text{arg} {z} le pi`. Ha nem mondják külön, akkor általában a főértéket értik logaritmus alatt, a továbbiakban én is erről fogok beszélni.

Érdemes még megemlíteni, hogy a fenti definíció természetesen nem teljesen légből kapott. Onnan jön, hogy azt szeretnénk, hogy ha `w = ln z` igaz, akkor `z=e^w` is igaz legyen. Ugyanis:

`z=e^w=e^{u+iv}=e^u e^(iv)=e^u(cos v + i sin v)`

Tehát `x=\text{Re}{z}=e^u cos v` és `y=\text{Im}{z}=e^u sin v`. Ekkor `sqrt(x^2+y^2)=e^u` és `y/x=\text{tg} v`, tehát `u=ln sqrt(x^2+y^2)=ln|z|` és `v=\text{arctg} y/x=\text{arg}{z}`.

Azt kell tehát belátni, hogy az alábbi két függvény harmonikus, azaz kielégíti a homogén Laplace-egyenletet:

`u(x,y)=ln sqrt(x^2+y^2)`

`v(x,y)=\text{arctg} y/x`

A Laplace-operátor egy másodrendű differenciáloperátor, a tiszta második deriváltak összege. Az `u(x,y)` függvényre:

`Delta u = (partial^2 u)/(partial x^2)+(partial^2 u)/(partial y^2) ``=``(partial^2)/(partial x^2)[1/2 ln(x^2+y^2)]+(partial^2)/(partial y^2)[1/2 ln(x^2+y^2)]``=``(partial)/(partial x)[x/(x^2+y^2)]+ (partial)/(partial y)[y/(x^2+y^2)]``=``[(2y^2 -2x^2)/(x^2 + y^2)^2]+[(2x^2 -2y^2)/(x^2 + y^2)^2]=0`

Vagyis a `Delta u = 0` Laplace-egyenlet teljesül, tehát `u(x,y)` harmonikus. Nézzük most `v(x,y)`-t:

`Delta v = (partial^2 v)/(partial x^2)+(partial^2 v)/(partial y^2) ``=``(partial^2)/(partial x^2)[\text{arctg} y/x]+(partial^2)/(partial y^2)[\text{arctg} y/x]``=``(partial)/(partial x)[-y/(x^2 + y^2)]+(partial)/(partial y)[x/(x^2 + y^2)]``=``[(2 x y)/(x^2 + y^2)^2]+[-(2 x y)/(x^2 + y^2)^2]=0`

Tehát `Delta v=0` is teljesül, `v(x,y)` is harmonikus.
1