Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozat határértéke

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
718
Sziasztok!

Van a mateking.hu oldal, és onnan gyakorlom éppen a sorozatoknak a határértékét. Az oldallal a probléma, hogy bár a megoldások is fel vannak téve az oldalra, de csupán maga a végeredmény, és mivel csak annyit látok, hogy más eredményt kaptam, mint ami a megoldás, fogalmam sincs, hogy mit ronthattam el.

Ebben kérném most a segítségeteket.
Ha valaki valahogyan le tudná nekem vezetni, vagy valami hasonló, hogy hogyan jön ki a megoldás, nagyon hálás lennék.

A jó megoldás: 1/2
Nekem pedig teljesen más jött ki... azt hittem a végtelenbe tart.

Előre is köszi a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, sorozatok, analízis, határérték
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
Törtes határértéknél az a trükk, hogy a vezértagot kell megkeresni, vagyis amelyik a leggyorsabb ütemben nő. Ebben az esetben a 6ⁿ a vezértag, ami mind a számlálóban, mint a nevezőben megtalálható, illetve megtalálható lesz, ha a megfelelő tagokat átalakítjuk:

2n+1*3n+2=2*2ⁿ*3²*3ⁿ=18*6ⁿ, ezután csak ezek együtthatóját kell nézni: 9/18=1/2, tehát a végtelenben vett határérték 1/2 lesz. Ugyanez jön ki, ha 6ⁿ-nel osztasz minden tagot, ekkor a számlálóban 9+(0-hoz tartó tagok) lesz, a nevezőben 18+(0-hoz tartó tagok), így a hányados 9/18=1/2.
1

Rantnad!

Most már látom a hibámat, köszi szépen!

Én a "minden tagot osztok a legnagyobb ütemben növő taggal" módszert használom. Valamiért nem tünt nekem fel, hogy a 2n szorozva 3n az összevonható 6n -re. Így már mindent értek, és ki is jön a megoldás.

Köszi a megoldást!
Módosítva: 9 éve
0

Azt se szabad elfelejteni, hogy szorzat határértékére nem mindig lesz igaz, hogy a tényezők határértékének szorzata lesz.

A fő gond itt az volt, hogy amikor osztottál 6ⁿ-nel, akkor ezt kaptad az első két tagra:

2n+1/6ⁿ * 3n+2/6ⁿ, itt külön-külön valóban 0-hoz tartanak, de a szorzat határéréke (mint látható volt) nem. Ezért kell a szorzatokat kiküszöbölni vagy már az elején, vagy menet közben.
1