Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
811
Ha egy tört számlálóját kettővel megnöveljük, akkor 1-et, ha pedig a nevezőjét növeljük 3-al, akkor 1/2-t kapunk. Melyik ez a tört?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Nem gondoltam, hogy ez kémiai probléma

Legyen a tört `x/y`

Ekkor:

I. `(x+2)/y` = 1

II. `x/(y+3)` = `1/2`

I. x+2 = y

II. 2x = y+3

Elsőt behelyettesítjük a másodikba.

2x = x+2+3

x = 5

y = x+2 = 7

A tört tehát:

`5/7`
0