Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszives segítsetek a fizika házimban. Teljesen belebonyolódtam :( Nem tudom hogy kell kiszámolni

Főoldal » Középiskola » Fizika
853
2 kg -5 C-os jeget melegítek és 60 C-os víz lesz belőle. Mennyi energia kell a folyamathoz?
a jég fajhője: 2,1kj/kg C fok
a víz fajhője: 4,2 kj/kg C fok
a jég olvadáshője: 334 kj/kg
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A folyamat 3 lépcsős:

1. A jeget felmelegítjük az olvadáspontra

`c_j` = 2,1 `(kJ)/(kg*C)`

m = 2 kg

`DeltaT_1` = 0-(-5) = 5 °C

`Q_1` = `c_j*m*DeltaT_1` = `2.1*2*5` = 21 kJ

2. A jég elolvad

`L_j` = 334 `(kJ)/(kg)`

`Q_2` = `L_j*m` = `334*2` = 668 kJ


3. A vizet felmelegítjük 60 °C-ra.

`c_V` = 4,2 `(kJ)/(kg*C)`

`DeltaT_2` = 60-0 = 60 °C

`Q_3` = `c_v*m*DeltaT_2`= `4.2*2*60` = 504 kJ

A teljes energia:

E = `Q_1+Q_2+Q_3` = 21+668+504 = 1193 kJ
0