Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Üveggolyó gyüjtès!(SOS)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
542
Hanna kètfèle üveggolyót gyűjt: lilát ès fehèret.
A lila üveggolyói számának kètszerese hárommal kevesebb ,mint a fehèr üveggolyóinak a kilencszerese.
Kata csak fehèret gyűjt ,neki nègyszer több fehèr üveggolyója van,mint ahány fehèr üveggolyója van Hannának
Anna csak a lilát gyűjti ,neki hatszor többje van, mint ahány lila üveggolyója van Hannának. Annának ès Katának huszonkettő üveggolyója van.

Kinek hány üveggolyója van??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SOS! Nagyon Sürgős, Fontos
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Hannah lila=x, feher=y
2x+3=9y ahol x=(9y-3):2

Kata feher=y es neki van 4y

Anna lila=x es neki van 6x

Anna + Kata= 22 uveggolyo ami 6x+4y=22

6x+4y=22
3x+2y=11 ahol x=(9y-3):2
3[(9y-3):2]+2y=11
[(27y-9):2]+2y=11
27y-9+4y=22
31y=31
y=1 tehat x=(9*1-3):2=6:2=3

Hannahnak tehat van x=3 lila es y=1 feher.
Katanak 4y ami 4 feher
Annanak 6x ami 18 lila.
0