Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon sürgős!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
389
Piri kétféle üveggolyót gyüjt Kéket és Pirosat. A Kék üveggolyóinak száma kétszerese 3-mal kevesseb mint a piros üveggolyóinak a kétszerese.

Panna csak Pirosat gyüjt neki 4-szer több golyója van mint ahány Piros golyója van mint Pirinek.

Peti csak kéket gyüjt neki 6-szor többje van mint ahány kék üveggolyója van Pirinek.

Pannának és Petinek összesen 22 üveggolyója van. Kinek hány üveggolyója van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nekem ez nem egesz szam ami fura uveggolyoknal.
Leirom azert.

Pirinek kek=x es piros=y es 2x+3=2y ahol x=(2y-3):2

Panna piros=y ahol neki 4y

Peti kek=x ahol neki 6x

Panna + Peti=22

6x+4y=22 /:2
3x+2y=11 ahol x=(2y-3):2
3[(2y-3):2]+2y=11
[(6y-9):2]+2y=11
6y-9+4y=22
10y=31
y=3.1 es x=(2*3.1-3):2=(6.2-3):2=3.2:2=1.6

Piri kek=1.6 es piros=3.1
Panna 4y ami 4*3.1=12.4 piros
Peti 6x ami 6*1.6=9.6 kek
Es 12.4+9.6=22



1