Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9. évfolyam?

Főoldal » Középiskola » Fizika
3455
Egy autópályán a 108 km/h sebességgel haladó autó 150 m úton fékezhető le.

a)Mennyi idő alatt állt meg az autó?

b)Mekorra út megtétele után csökken a jármű sebessége az eredeti sebesség felére?

Légyszi magyarázzátok el, hálás lennék érte!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a,

`v_0` = 108 `(km)/h` = 30 `m/s`

`v_0` =`a*t`

a = `v_0/t`

s = `v_0*t`-`a/2*t^2` = `v_0*t`-`(v_0/t)/2*t^2` = `v_0*t`-`(v_0*t)/2` = `(v_0*t)/2`

t = `(2s)/v_0` = `(2*150)/30` = 10 s

b,

a= `v_0/t` = `30/10` = 3 `m/s^2`


v = `v_0`-`a*t_2`

15 = 30 - `3*t_2`

`t_2` = 5 s

`s_2` = `v_0*t_2`-`a/2*t_2^2` = `30*5`-`10/2*5^2` = 150-62,5 = 87,5 m
0