Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
369
Ebben kéne segítség mert nem nagyon értem
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
I)
A két szélső ellenállás egyértelműen látszik, hogy sorosan van kapcsolva, de a középső három ránézésre nagyon zavaros. Ha ilyen feladatot adnak, azt tipikusan úgy lehet megoldani, hogy átrajzolod a kapcsolási rajzot valami értelmesebbe.
Próbáld meg, hogy a két szélső maradjon, ahol van, a középső hármat meg rajzold át függőleges állásúra. Persze a vezetékeket be kell rajzolni gondosan, hogy ami az eredetiben össze van kötve, az össze legyen kötve a másik rajzodon is.
Ha jól csinálod, látni fogod, hogy a középső három párhuzamosan van kapcsolva!

Onnan már meg tudod oldani, az már nem az a kategória, hogy "nem értem", hanem esetleg az, hogy "nem tudom". Azon meg lehet segíteni. Szólj, ha utána is kell még segítség. (Küldd el az átrajzolt ábrát...)

II)
Az ampermérő olyan, mintha ott csak vezeték lenne (tehát nulla az ellenállása), Szóval nem kell vele törődni, amikor számolsz.
A nyitott kapcsolón keresztül nem folyik áram, tehát az a teljes áramköri ág, amiben a nyitott kapcsoló van, olyan, mintha ott se lenne.
A zárt kapcsoló meg olyan, mintha csak vezeték lenne.

a) Mindkettő zárt. Ahogy mondtam, az ampermérők olyanok, mintha helyettük csak vezeték lenne, a kapcsolók szintén olyanok. Ekkor a teljes kapcsolás csak annyi, hogy ven egy U feszültség, amivel két ellenállás van párhuzamosan kapcsolva. Vagyis mindkét ellenálláson U feszültség van.
A rajtuk átfolyó áramerősséget az Ohm törvénnyel tudod számolni. Ohm törvény: `R=U/I`, vagyis `I=U/R`. Amekkora áram átfolyik az ellenálláson, ugyanaz kell folyjon abban az ágban is (mert máshová nem tud menni az áram), vagyis az fog átfolyni az ágban lévő árammérőn, azt mutatja.
Ahol pedig a két ág összecsatlakozik, ott a két ág árama összeadva megy tovább. Ez az összeg megy át az első árammérőn, annyit mutat.

b) Mindkettő nyitott. Akkor azokban az ágakban nem tud folyni áram, és az első ampermérőn keresztül sem tud, mert nem tudna utána továbbmenni.

c) K1 nyitva, azon az ágon nem folyik áram. K2 zárva, azon folyik. A főágon is pont ugyanannyi folyik. A K2 ágán folyó áramot Ohm törvénnyel tudod számolni. Ugye érted?


III)
A két ellenállás sorba van kötve, vagyis ugyanannyi áram folyik át rajtuk. Nevezzük ezt I-nak.
Mivel R1 teljesítményét tudjuk, abból tudunk kiindulni.
A teljesítmény `P=U·I`, ebből nem tudjuk se a feszültséget, se az áramerősséget.
Viszont tudjuk az Ohm törvényt: `R=U/I`, vagyis `U=I·R`. Ezt beírva a teljesítmény képletébe:
`P=I^2·R`
Ebből mindent tudunk, csak az `I`-t nem: ki tudod belőle számolni.

Utána már ki tudod számolni az Ohm törvénnyel az `U_1` feszültséget, ami az `R_1`-en van:
`U_1=R_1·I`
Ugynúgy a másik ellenálláson eső feszültséget is:
`U_2=R_2·I`
hisz ugyanannyi áram kell azon is folyjon, mert nem tud másfelé menni az áram.

A teljes `U` feszültség a két sorba kötött feszültség összege.


Kérdezz rá, ha valamit még nem tudsz kiszámolni.
0