Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi az oldat pH-ja?

Főoldal » Középiskola » Kémia
747
100,0 cm3
0,150 mol/dm3
koncentrációjú nátrium-hidroxid-oldat és 100,0 cm3
0,220 mol/dm3
koncentrációjú
ecetsavoldat elegyítésével készült oldat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
NaOH-oldat:

100 `cm^3` oldatban van `100/1000*0.15` = 0.015 mol NaOH


Ecetsav-oldat:

100 `cm^3` oldatban van `100/1000*0.22` = 0.022 mol `CH_3COOH`

Összeöntjük

A NaOH elfogy, marad 0.022-0.015 = 0.007 mol `CH_3COOH` és keletkezik 0.015 mol `CH_3COONa`

Ez egy pufferelegy, szükségünk van még az ecetsav savi disszociációs állandójára is.

`K_s` = `1.75*10^(-5)`

A pufferelegyekben a `[H^+]`-ra vonatkozó összefüggés:

`[H^+]` = `K_s*c_("sav")/c_("só")` = `1.75*10^(-5)*0.007/0.015` = `8.2*10^(-6)`

pH = -lg`[H^+]` = -lg(`8.2*10^(-6)`) = 5,09

Azért nincs koncentrációra kiszámolva, mert megegyezik a mólarányokkal.

Szívesen!
0