Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni ebben?

Főoldal » Középiskola » Kémia
499
B2.) Mennyi az alábbi oldatok pH-ja?
A) 620,0 cm3
2,00 tömeg%-os, 1,010 g/cm3
sűrűségű kálium-hidroxid-oldat
B) 380,0 cm3
5,40 g/dm3
tömegkoncentrációjú salétromsavoldat
C) Ha a fenti két oldatot elegyítjük és 3,00 dm3
térfogatra egészítjük ki
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A,

`M_(KOH)` = 56 `g/(mol)`

100 g oldatban van 2 g KOH

100 g oldat az V = `m/rho` = `100/1.01` = 99 `cm^3`

99 `cm^3` oldatban van 2 g KOH

620 `cm^3` oldatban van `620/99*2` = 12,524 g KOH, ami `12.524/56` = 0,224 mol KOH ; ennyi mol anyag van az oldatunkban, a C feladatban ezzel kell számolni

1 `dm^3` oldatban van `1000/99*0.224`= 0,361 mol KOH

pOH = -lg`[OH^-]` = -lg 0,361 = 0,44

pH = 14-pOH = 14-0,44 = 13,56



B,

`M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

1000 `cm^3` oldatban van 5,4 g `HNO_3`, ami `5.4/63` = 0,0857 mol `HNO_3`

380 `cm^3` oldatban van `380/1000*5.4` = 2,052 g `HNO_3`, ami `2.052/63` = 0,0326 mol `HNO_3`, a C feladatban ezzel kell számolni.

pH = -lg`[H^+]` = -lg 0,0326 = 1,07


C,

`HNO_3` + KOH = `KNO_3` + `H_2O`

A salétromsav mind elfogy, marad 0,224-0,0326 = 0,1914 mol KOH

3 `dm^3` oldatban van 0.1914 mol KOH

1 `dm^3` oldatban van `1/3*0.1914` = 0,0638 mol KOH

pOH = -lg `[OH^-]` = -lg 0,0638 = 1,2

pH = 14-pH = 14-1,2 = 12,8
0