Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a keverék összetétele?

Főoldal » Középiskola » Kémia
383
Kálium-kloridból és kalcium-kloridból álló szilárd keverék 29,8 g-ját vízben oldottuk és ezüst-nitrát-oldattal reagáltattuk. A reakcióban 71,7 g ezüst-klorid-csapadék keletkezett. Írja fel a lejátszódó reakciók egyenletét! Mennyi a keverék tömeg%-os összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(KCl)` = 74,6 `g/(mol)`

`M_(CaCl_2)` = 111 `g/(mol)`

`M_(AgCl)` = 143,4 `g/(mol)`

`AgNO_3` + KCl = AgCl + `KNO_3`

2 `AgNO_3` + `CaCl_2` = 2 AgCl + `Ca(NO_3)_2`

A keletkezett AgCl 71,7 g, ami `71.7/143.4` = 0,5 mol

A kiindulási anyagunkban van x g KCl, ami `x/74.6` mol, ebből keletkezik `x/77.6` mol AgCl

A kiindulási anyagunkban van 29,8-x g `CaCl_2`, ami `(29.8-x)/111.5` mol, ebből keletkezik `(2*(29.8-x))/111.5` mol AgCl

A kettő együtt 0.5 mol

`x/74.5` + `(2*(29.8-x))/111` = 0.5

megoldod x-re

x = 8

29.8 g keverékben van 8 g KCl

100 g keverékben van `100/29.8*8` = 26,84 g KCl

A keverék 26,84 tömeg% KCl-ot és 100-26,84=73,16 tömeg% `CaCl_2`-ot tartalmaz.
0