Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Zrínyi Miklós jellemzése!! SŰRGŐS!!

2455
Jellemezd a mű alapján (Szigeti veszedelem)Zrínyi Miklóst a Szigetvári hőst!
Zrínyi tettei és beszédei szerint!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
gyorsan, Zrínyi Miklós, jellemzése, Jegyet kapok
0
Középiskola / Magyar nyelv

Válaszok

2
Szia, én elküldöm az érettségi tételemből a Zrínyi jellemzése részt. Nem sok, de hátha segít valamennyit.

-A Szigeti veszedelemben Zrínyi emberfeletti bátorsággal rendelkezik, hős, aki életét áldozza hazájáért, vállalja a mártíromságot , hogy megmentse Magyarországot. Mindent Isten és a hazaszeretet nevében tesz, így megfelel a barokk kor elvárásainak, mely kedvelte a hősiesség, az egyéni önfeláldozás témáját. Ennek megfelelően Zrínyi Krisztus példáját követi (IMITATIO CHRISTI) Zrínyi később Krisztus másává emelkedik aki halálával a magyarságot váltja meg.

- Az eposz hőse emelkedik ki egyedül a korabeli magyar urak közül; ő mentes minden bűntől.
1

Találtam egy másik fajtát is, ebben bővebben leírják:

Az író a főhőst a barokk kornak megfelelően ideális keresztényként írja le. Ennek jelei:
- Elismeri, és imádja Istent ("Nem-é én tetüled csináltattam földbül?").
- Hirdeti a keresztény eszmét - helyesen és eredményesen csak Isten kegyelméből lehet ("S minden világi jómat vettem kezedbül", "Mert az én érdemem nálad annyit teszen, | Menny vizet kis fecske szájába veszen").
- Mártírságra való készség Isten és a haza érdekében: könyörög a mártírhalálért
Mindegyik jellemvonás megtalálható "Zrínyi imájá"-ban (2. ének), és ezek alapján mondhatjuk Zrínyiről, hogy Krisztus katonája - atleta Christi.

A hatodik énekben a levélben a várvédők vezére felmenti a királyt a felelősség alól, Szigetvár elvesztését saját vállára veszi. Ez csak azért történhet meg, mert a barokk eposzban megengedhetetlen, hogy a főhős ne legyen feltétlenül hűséges és lojális urához. Nem kérdőjelezheti meg a királyi hatalom döntéseit ugyanúgy, mint ahogy Isten döntéseit sem.
Zrínyi, szemben Szulimánnal, és az iszlámmal, etikai és hitbéli magaslaton áll, a kereszténység legtisztább lényegét képviseli. Ez egy fontos elem, hiszen a barokk kereszténységet az iszlám vallás terjeszkedése fenyegeti, ezért a hősnek mindenképpen le kell győznie a gonoszt, a legfőbb ellenséget, a másik ideológia, a másik vallás egyszemélyes megtestesítőjét: Szulimánt.
Az ellenség "legyőzéséhez" Zrínyinek az elméleti és a gyakorlati tudására is szüksége volt. Az író Zrínyit emberfeletti erővel ruházta fel: "Száz törököt kézzel maga Zrínyi lever", és ezt még fel is nagyítja a szultán megölésével:
"Így mondván derékban ketté szakasztá,
Vérét és életét az földre bocsátá"

Zrínyi halála is az erejét mutatja: semmilyen élő ember nem tudja legyőzni, csupán egy ágyúgolyó, amely letépi a fejét. Az író harc közben mutatja meg, hogy harcosaival milyen érzelmi közösséget alkot, így mutatva be az ideális hadvezért, parancsnokot.
Közelharcban Zrínyit a hatalmas testi erő mellett leginkább a gyorsaság jellemezte. Ennek kifejezésére (katonáival együtt) madártollat tűzött a fejére, így hasonlítva önnön sebességüket a madarak gyorsaságához.

Szigeti Zrínyi Miklóst többször azonosítják a trójai várvédők vezérével - mindkettőjük rendkívül erős, isteni támogatást kapnak, lelki és erkölcsi támaszt nyújtanak katonáiknak stb.). A Zrínyiről szóló, a vitézi öntudat is bemutató epigramma is ezzel a hasonlattal indul:

"Mint Hector Trójának
Úgy én Szigetvárnak
Erős őrzője voltam;"

Az író valószínűleg tisztában lehetett dédapja foltos lelkiismeretével. Ennek a mű során többször is hangot ad: "Mai nap szépíti minden elmúlt dolgunk", "rút, mocskos vagyok". Szigeti Zrínyi dicső halálával mintegy jóvátette korábbi bűneit. A bűnbocsánathoz még hozzátartozik az az érzés, ami már a második énekben meg lett fogalmazva: a végzet tudtának rémisztősége.

A Szigeti veszedelem főhőse a barokk eszközök révén olyannyira felnagyult, hogy nem csak a múltban, hanem a jelenben is példakép lehet.

1