Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény inverze explicit alakban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
604
Sziasztok!

A feladat a következő: Adjuk meg az x->g^(-1) x/2 hozzárendeléssel definiált függvény inverzét explicit alakban!

én ezt úgy csinálnám, hogy: y=x/2, ekkor az y-t és az x-t felcserélném így x=y/2
és itt elakadt a tudomány, valaki segítene?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, inverz, explicit
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha jól értem, akkor csak annyi a feladat, hogy az x/2 függvényt kell invertálni. Ha így van, akkor a megcserélés után annyi a dolgod, hogy y-ra rendezed az egyenletet, ekkor 2x=y lesz, tehát az inverz képlete 2x lesz.

Úgy tudod bizonyítani, hogy ábrázolod az x/2 függvényt, aztán a 2x-et, majd megnézed, hogy ezek egymás tükörképei-e az y=x egyenletű egyenesre nézve.
1