Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozatok matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
3245
A 2 jegyű páros számok összege x, a 2 jegyű páratlan számok összege y. Melyik szám nagyobb és mennyivel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2


páros számok: 10-98ig

`a_1` = 10

d = 2

`a_(45)` = `a_1` + `44*2` = 98

`S_(45)` = `(a_1+a_(45))*45/2` = `(10+98)*45/2` = 2430


páratlan számok: 11-99-ig

`a_1` = 11

`a_(45)` = `a_1` + `44*2` = 11+88 = 99

`S_(45)` = `(a_1+a_(45))*45/2` = `(11+99)*45/2` = 2475


A páratlan nyert 45-tel.
0

Gauss

A kétjegyű páros számok összege: [(10+98)*45]/2=2430
A kétjegyű ptlan számok összege: [(11+99)*45]/2=2475
A kétjegyű ptlan számok összege (2475-2430=)45-tel több, mint a kétjegyű ptlan számok összege.
0