Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia oldhatóság

Főoldal » Középiskola » Kémia
678
100g NH4Br-ból 100°C-on telített vizes oldatot készítünk.
a) mekkora tömegű só válik ki ebből ha 20°C-ra hűtjük?
b) legalább hány cm3 vizet kell ehhez a 20°C-os rendszerhez keverni, hogy a benne lévő kristályok-változatlan hőmérsékleten- feloldódjanak?
(100g víz 20 °C-on 75,5 g, 100 C°-on 145,6 g NH4Br-ot képes oldani)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

100 °C-on:

100+145,6 = 245,6 g oldatban van 145,6 g `NH_4Br`

hány g oldatban van 100 g `NH_4Br`?

x = `100/145.6*245.6` = 168.7 g oldatból indultunk ki

Lehűtjük, kiválik az `NH_4Br`, az oldat tömege csökken y g-mal, az oldott anyag tömege is csökken y-g-mal.

168,7-y g oldatban van 100-y g `NH_4Br`, ugyanakkor

100+75,5 g oldatban van 75,5 g `NH_4Br` (Az oldhatóság 20 °C-on)

`175.5/(168.7-y)` = `75.5/(100-y)`

y = 48,13 g `NH_4Br` válik ki.


b,

20 °C-on 75.5 g `NH_4Br` 100 g (100 `cm^3`) vízben oldódik fel

48,13 g `NH_4Br` feloldódik `48.13/75.5*100` = 63,75 `cm^3` vízben.
0