Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tizedikes algebra, másodfokú szöveges feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
480
Két test egyenletes sebességgel távolódik egy derékszög egy-egy szárán a csúcsponttól. Az egyik sebessége 3 m/s, a másiké 4 m/s. Kezdetben egymástól való távolságuk 10 m volt, 2 másodperc múlva pedig 20 m. Mekkora távolságra voltak kezdetben a derékszög csúcsától?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, matek, Matematika, egyenlet, segítség, házi, másodfokú, szöveges, házifeladat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

Rajz.

Hasonló háromszögek, megfelelő oldalak aránya egyenlő:

x:y = (x+8):(y+6)

x(y+6) = y(x+8)

xy+6x = xy+8y

6x = 8y

y = `(3/4)*x`

Pitagorasz:

`x^2` + `(3/4*x)^2` = `10^2`

x = 8

y = `3/4*8` = 6

Az egyik 6 m-re volt, a másik 8 m-re.
1