Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Holnapra kell!!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
600
Ha bele dobunk egy követ a kútba, 3 s múlva hallod a kő csobbanását, milyen mély a kút ???
Belecsap egy villám a fába és 3s múlva hallod a hangot. Milyen távolságra történt tőled ?( hangsebességgel)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`v_("hang")` = 343 `m/s`

A kő x s-ig zuhan, ennyi idő alatt megtesz:

s = `g/2*t^2` = `5x^2` m-t

Ugyanezen a távolságon a hang (3-x) s alatt ér vissza, az útja:

`s = v*t` = `343*(3-x)`

A két távolság egyenlő.

`5x^2` = `343*(3-x)`

`5x^2` +343x-1029 = 0

x = 2.88 (a másik gyök negatív).

s = `5x^2` = `5*2.88^2` = 41,45 m mély a kút.

b,

Itt összemérhetjük a fénysebességgel, de az nagyságrendekkel nagyobb, mint a hangsebesség.

A hang 3 s alatt s = `3*343` = 1029 m-t tesz meg.
0