Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Logaritmus feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
484
Hogyan kell kiszámolni lépésről lépésre ezt a két logaritmus feladatot?
Nagyon örülnék egy alapos magyarázatnak!

Köszönöm szépen!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenlet, logaritmus
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
lg x = a és

lg y = b helyettesítéssel

I. a+5b = 7

II. 3a-2b = 4

elsőt szorozzuk hárommal, majd kivonjuk belőle a másodikat:

I. 3a + 15b = 21

17b = 17

b = 1

visszahelyettesítünk az elsőbe

a+ `5*1` = 7

a = 2

lg x = 2

x = 100

lg y = 1

y = 10


2.

I. x+y = `3^2` = 9

II. xy = `2^3` = 8


I. y = 9-x

II.: `x*(9-x)` = 8

II. `x^2-9x+8` = 0

megoldóképlet vagy szorzattá alakítás:

(x-1)(x-8) = 0

`x_1` = 1;

ekkor `y_1` = 9-`x_1` = 9-1 = 8

`x_2` = 8

`y_2` = 9-`x_2` = 9-8 = 1

1