Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

összegképlet

Főoldal » Középiskola » Kémia
1572
Egy gáz-halmazállapotú vegyületben a nitrogén és az oxigén tömegaránya 7:16, adott hőmérsékleten és nyomáson a levegőre vonatkoztatott sűrűsége 3,17. Milyen képletre vonatkoztatunk ebből?

Nekem N1O2 jött ki, de sajnos nem ez a jó megoldás.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A gáz moláris tömege a levegő moláris tömegének ( 29 `g/(mol)` ) 3,17-szerese, azaz 92 `g/(mol)`.

`M_(N_xO_y)` = 14x+16y

14x:16y = 7:16

x:y = 1:2

`NO_2` esetén a moláris tömeg 14+2*16 = 46 lenne, nekünk éppen a kétszerese jött ki, ezért a helyes összegképlet: `N_2O_4`.
2