Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

összegképlet

Főoldal » Középiskola » Kémia
1417
Egy fémet három nemfémes elemmel reagáltatva, és a keletkezett vegyületet - mely egy halogénelemmel való reakció során jött létre - 34,46 tömeg% fémet tartalmaz, a másik vegyületet a fém egyszerű elégetésével állítottuk elő, ez 70,0 tömeg% fémet tartalmaz. A harmadik vegyület a fém kénnel való reakciója során jött létre: ebben a fémtartalom 63,63 tömeg%.
Melyik fém és melyik halogénelem szerepel a feladatban, és milyen oxidációs számmal fordul elő a fém az egyes vegyületekben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Nézzük először az oxigénnel:

Legyen a fém atomtömege x `g/(mol)`.

Ha a fém oxidációs száma +1, a fém-oxid összegképlete `M_2O`. Ekkor a fém-oxid moláris tömege 2x+16.

4 M+ `O_2` = 2 `M_2O`

2x+16 g fém-oxid 2x g fémet tartalmaz.

100 g fém-oxid 70 g fémet tartalmaz.

`100/(2x+16)` = `70/(2x)`

x=18.67 nincs ilyen atomtömegű fém.


Ha a fém oxidációs száma +2, az összegképlet MO

x+16 g fém-oxid x fémet tartalmaz

100 g fém-oxid 70 g fémet tartalmaz

`100/(x+16)` = `70/x`

x=37,3 ilyen sincs.

Ha a fém oxidációs száma +3, az összegképlet `M_2O_3`, a fém-oxid moláris tömege 2x+48.

2x+48 g fém-oxidban van 2x g fém.

100 g fém-oxidban van 70 g fém.

`100/(2x+48)` = `70/(2x)`

x= 56, a keresett fém, a vas.

Ha kénnel reagáltatjuk, akkor kétféle szulfid keletkezhet, `FeS` vagy `Fe_2S_3`.

Ha FeS keletkezik:

`M_(FeS)` = 88 `g/(mol)`

88 g vas(II)-szulfidban 56 g vas van.

100 g vas(II)-szulfidban `100/88*56`= 63,63 g Fe van, a vas-szulfidban +2 a vas oxidációs száma.

Jöhet a halogenid:

Kétfajta halogenid keletkezhet, `FeX_2` vagy `FeX_3`. A halogén atomtömege legyen y.

-Ha `FeX_2` keletkezik, akkor:

56+2y g halogenidben van 56 g vas

100 g halogenidben van 34,46 g vas

`100/(56+2y)` = `34.46/56`

y= 53,25; nincs ilyen halogénelem.

- Ha `FeX_3` keletkezik, akkor:

56+3x g halogenidben van 56 g vas

100 g halogenidben van 34,46 g vas.

`100/(56+3y)` = `34.46/56`

y= 35,5; a keresett halogén a klór.

Összefoglalva:

- A keresett fém a vas (Fe),

- A keresett halogén a klór (Cl),

Az oxidációs állapotok: oxidban +3 (`Fe_2O_3`), szulfidban +2 (`FeS`), kloridban +3 (`FeCl_3`).
1