Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Tudtok segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
3883
Hogyan készül a szódavíz?
a) Szifonban szódavizet készítünk. A szódavízkészítés kiindulása anyagai: ....................................
Otthoni tapasztalataid alapján milyen ízű a szódavíz? .....................................................
A szén-dioxid egyesül a vízzel: ................................................................
A szén-dioxid vizes oldata a szénsav.

A szénsav és a víz reakciója: .............................................................................
Jellemezd a szénsav savmaradékionját, a karbonátiont!
.................................................................................................................................

b) A szódavizet nyitott pohárban állni hagyjuk, vagy enyhén melegítjük. Mit tapasztalunk?
Mi távozik az oldatból? ...........................................................................
Ha elég ideig állni hagyjuk, mi marad a pohárban? .........................................
Írd fel a változás egyenletét! .............................................................................................
Foglald egy egyenletbe a szénsav keletkezését és bomlását!
......................................................................................................................................
Hogyan nevezzük az ilyen kémiai változást?
.....................................................................

2. Tudod-e, miért erősen mérgező anyag a szén-monoxid?
....................................................................

3. Szerkeszd meg a nátrium-karbonát és a kalcium-karbonát képletét!
az alkotó ionok képlete a só képlete 1 mol só tömege
.................................... ...................................... .............................................. .........................................
.................................... ...................................... ............................................. .........................................

Állítsd elő a két sót közömbösítéssel!
.....................................................................................................................

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Az utolsó feladat a) része (elkülönítve).
1


Hogyan készül a szódavíz?
a) Szifonban szódavizet készítünk. A szódavízkészítés kiindulása anyagai: víz, szén-dioxid

Otthoni tapasztalataid alapján milyen ízű a szódavíz? savanyú

A szén-dioxid egyesül a vízzel: víz + szén-dioxid = szénsav

A szén-dioxid vizes oldata a szénsav.

A szénsav és a víz reakciója: `H_2O` + `CO_2` = `H_2CO_3`

Jellemezd a szénsav savmaradékionját, a karbonátiont!

`CO_3^(2-)`: A szénsav savmaradék anionja, két negatív töltésű összetett ion. A szénsav sói a karbonátok. A karbonátion egy összetett ion.

b) A szódavizet nyitott pohárban állni hagyjuk, vagy enyhén melegítjük. Mit tapasztalunk?
Mi távozik az oldatból? szén-dioxid

Ha elég ideig állni hagyjuk, mi marad a pohárban? víz

Írd fel a változás egyenletét! `H_2CO_3` = `H_2O` + `CO_2`

Foglald egy egyenletbe a szénsav keletkezését és bomlását!

`H_2O` + `CO_2` `leftrightarrow` `H_2CO_3`

Hogyan nevezzük az ilyen kémiai változást?

Megfordítható folyamat (reverzibilis).

2. Tudod-e, miért erősen mérgező anyag a szén-monoxid?
A vér hemoglobinját leköti, erősebben kötődik hozzá, mint az oxigén, így megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson.

3. Szerkeszd meg a nátrium-karbonát és a kalcium-karbonát képletét! `CaCO_3`, `Na_2CO_3`

az alkotó ionok képlete a só képlete 1 mol só tömege

Ionok: `Ca^(2+)`, `Na^+`, `CO_3^(2-)`

Só képlete: `CaCO_3`, `Na_2CO_3`

1 mol `CaCO_3` tömege 100 g

1 mol `Na_2CO_3` tömege: 106 g


Állítsd elő a két sót közömbösítéssel!

`Ca(OH)_2` + `H_2CO_3` = `CaCO_3` + 2 `H_2O`

2 `NaOH` + `H_2CO_3` = `Na_2CO_3` + 2 `H_2O`
3