Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Magnetosztatika 49.1

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
428
Hosszú egyenes szigetelőszál vonal menti töltéssűrűsége 40mikroC/m. A szálat hosszirányban 30m/s sebességgel húzzuk. Mekkora a mágneses indukció a mozgó száltól 5mm-re?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Gyakorlatilag egy egyenes vezetőben folyó áram mágneses terét kell kiszámolni, erre van jól ismert képlet (az áram most `I=qv`). De könnyen le is vezethetjük az Ampere-törvénből: metsszük el a vonaláramot merőlegesen egy `r` sugarú kör alakú képzeletbeli felülettel! Az Ampere-törvény szerint a mágneses térerősségnek a felület peremére vett integrálja megegyezik az árammal:

`2 pi rB/(mu_0)=qv`

Innen az indukció: `B=(mu_0 q v)/(2pir)=(4pi*10^-7*40*10^-6*30)/(2pi*5*10^-3)=48\text{nT}`
0